Er det sundhedsskadeligt at bruge en dildo?

Er det sundhedsskadeligt at bruge en dildo?

Inden din puls får løbet sig i gang, må vi hellere allerede nu fastslå, at nej, som regel er det ikke sundhedsskadeligt at bruge en dildo. Risikoen for, at der er farlig kemi i en dildo, er nemlig – heldigvis da – minimal. 

Dog kan man være uheldig at have anskaffet en dildo, som indeholder noget uheldigt, og i dette indlæg kommer vi ind på, hvordan du kan sikre dig, at du investerer i en dildo, der med garanti ikke indeholder nogen sundhedsskadelige stoffer.

Rigtig mange dildoer er fremstillet af plastik,  et materiale, der gennem de seneste år har fået sig et lidt blakket omdømme grundet en række uheldige sager. Heldigvis er plastik ikke bare plastik, og du kan være ret så sikker på, at den type plastik, som de fleste dildoer er lavet af, er sikkerhedsgodkendt og ikke sundhedsfarlig.

Det er dermed ikke materialet plastik, der kan være problemet. Problemet består derimod i, at nogle producenter desværre vælger at blødgøre deres dildoer med noget, der hedder ftalater – kan også staves med ph – og hvis du bruger en dildo, hvor dette er tilfældet, er det ikke for godt. Ftalater mistænkes nemlig for at have hormonforstyrrende effekter. Det er dog værd at bemærke, at der findes forskellige slags ftalater, og det er ikke alle, som er i ‘bad standing’.

De potentielt problematiske ftalater, som kan findes i enkelte dildoer, er heldigvis så godt som udfaset i sexlegetøjsindustrien i Europa. Siden 2015 har man ikke kunnet bruge dem uden en helt særlig autorisation. Det er dog ikke til at sige, om nogle producenter alligevel gør det og bryder loven.

Nu skal du ikke blive ængstelig

Når alt kommer til alt, er der nok ikke den store grund til frygte for ens sundhed, når man bruger en dildo.

Denne påstand kan bakkes op af en rapport fra Miljøstyrelsen, der kortlægger antallet af kemiske stoffer i sexlegetøj. I denne rapport fremgår det nemlig, at sundhedsfaren ved at anvende sexlegetøj ved normal brug er ikke-eksisterende. Normal brug svarer til, at man følger produktets anvisninger, og at man benytter produktet en gang ugentligt.

Hvis du vil være helt sikker, så kig efter dette certifikat

Som sagt bør du ikke frygte for dit helbred, når du har hyggestunder med din dildo, men hvis du alligevel har lidt bange anelser, kan du eliminere disse ved at købe en dildo, der har certifikatet ’Sikkert sexlegetøj’.

En række danske forhandlere tog selv initiativet til denne certifikatordning, der har til hensigt at sørge for ekstra sikkerhed for forbrugerne. Ordningen hedder, som sagt, ’Sikkert Sexlegetøj’, og hvis du støder på dette certifikats logo hos en forhandler, så ved du, at forhandlerens dildoer imødekommer de sikkerhedsmæssige krav, som ordningen stiller, og disse vedrører blandt andet sundhedsområdet.

Undgå alt for billige dildoer

Et andet godt tip, hvis du vil undgå en sundhedsskadelig dildo, er at lade være med at købe en alt, alt for billig dildo, som er produceret uden for EU. Dette skyldes, at import af produkter med de ftalater, der mistænkes for at være hormonforstyrrende, er tilladt i EU. Man kan derfor ikke være sikker på, at dildoer, produceret uden for EU, ikke indeholder de ftalater, som man helst skal undgå.