Hele dildoens historie

Hele dildoens historie

Hvem opfandt mon dildoen, og hvorfor blev den opfundet? Disse spørgsmål samt mange flere får du svar på i dette indlæg.

I dag er dildoen det mest populære stykke sexlegetøj. Derfor kender langt de fleste også til den og ved, at den i dag skabes til at give nydelse primært hos kvinder, men også hos mænd.  

Dildoen har dog ikke fandtes evigt, og faktisk er det ikke en opfindelse, der officielt kan tilbagedateres til før Kristi fødsel. Selvom det havde givet Biblen lidt tiltrængt krydderi, så står der desværre ikke: ”Og med ribbenet fra Adam skabte Gud kvinden. Og dernæst en dildo på størrelse med en underarm med syv forskellige vibrationsindstillinger.”

Dildoen kom nemlig – i hvert fald officielt – lidt senere til verdenen; nærmere bestemt engang i 1880’erne, hvor Joseph Mortimer Granville opfandt vibratoren – dildoens forgænger.

Hans opfindelse endte med at blive meget vigtig for hans samtid, da den aflastede datidens læger, som var trætte i fingre, hænder og håndled af at give deres kvindelige patienter orgasmer. Ja, det lyder vildt, men sådan foregik det faktisk. Jeg ved ikke, om dit sygesikringskort var blevet slidt, hvis det stadigvæk var en mulighed at få lidt magisk finger hos lægen, men det forbliver dog også en hypotetisk tanke, da læger ikke laver den slags numre mere, men det gjorde de altså dengang.

Det var dog ikke alle og enhver, der kunne stikke snuden og underlivet forbi lægen og få en tur med kødbestikket. Behandlingen, der førte til orgasme, krævede nemlig, at man havde ”sygdommen” hysteri, som rigtig mange kvinder ”led” af i gamle dage.

Vi har skrevet sygdommen samt led i anførselstegn, fordi hysteri hverken var eller er en sygdom. Det, troede man, dog dengang, hvor et utal af kvinder blev diagnosticeret med netop denne sygdom.

two-person-doing-surgery-inside-room-1250655

Inden vi går i dybden med hysteri, og hvad det er, vil vi godt lige vende tilbage til hovedtemaet, nemlig dildoens oprindelse og historie, for ja, det er ganske rigtigt, at dens oprindelse officielt tilbagedateres til 1880’erne, men faktisk ser man mange tegn på, at dildoen blev opfundet meget før dette.

For eksempel har man i forbindelse med arkæologiske udgravninger fundet noget, der ligner dildoer. Hvis fundne er, hvad de ligner, så brugte man altså dildoer allerede 6.000 år før Kristi fødsel. Tilmed er der myter om, at dronning Cleopatra udhulede aflange græskar og fyldte dem med vrede bier, så de vibrerede. Det findes der dog ingen beviser for!

Good… Vi vender i løbet af artiklen tilbage til dildoens oprindelse, men for at forstå, hvor betydningsfuld skabelsen af denne var, er det nødvendigt at kende historien om hysteri.

Hvad var hysteri?

Hysteri er noget, som man kan spore helt tilbage til de gamle grækere og egyptere. De havde en idé om, at en vandrende livmoder var skyld i kvinders dårlige humør. Hvis en kvinde var lidt mut og tvær, var man derfor ikke sen til at pådutte hende at lide af hysteri.

Foruden at være mut og tvær kunne symptomer på hysteri være nervøsitet, hallucinationer, irritabilitet, undertrykkelse af seksuelle drifter, vådhed i skeden, angst, erotiske fantasier, oprørstrangt og epilepsi.

At opleve en eller flere af ovenstående symptomer er noget, som langt de fleste kvinder (og faktisk også mænd) gør nærmest dagligt. Derfor kan du godt regne ud, at hysteri var en ganske udbredt sygdom før i tiden. En britisk læge ved navn Thomas Sydenham, som levede i 1600-tallet, anslog, at hysteri var den anden mest almindelige sygdom kun overgået af feber.

En kur, der indebar en ordentlig tur

I datiden var der bred enighed om, at hysteri, som ansås for at være en kvindesygdom, kunne kureres med massage af bækkenbunden, altså massage af kvindens kønsdele. Allerede under renæssancen begyndte lægerne at massere kvindelige patienters kønsdele, og i løbet af victoriansk tid blev denne behandlingsform en decideret pengemaskine for mange læger.

Massage af kvindens ydre kønsdele førte til, at hun fik, hvad man dengang kaldte for en ”paroksysme,” hvilket er det, som vi i dag kender som en orgasme. Paroksysmen fik kvinder til at slappe så meget af, at symptomerne på hysteri forsvandt. I hvert fald for en stund

Efter noget tid vendte symptomerne dog tilbage igen, og derfor måtte kvinden atter engang indtage plads på briksen, hvorfor lægen måtte i gang med sine magiske fingre.

topless-woman-closing-her-eyes-185481

Så kom dildoen

Som sagt var hysteri en yderst udbredt sygdom, og selvom tanken om en arbejdsdag, der udelukkende går med at tilfredsstille kvinder seksuelt med sine fingre, måske kan lyde tiltalende for nogle mænd, så var det bestemt ikke noget drømmejob for datidens læger. Det var nemlig hamrende hårdt fysisk, hvilket dokumenteres af, at arbejdet ofte førte til overanstrengelse af fingre, hænder og håndled.

Som vi allerede har været inde på, er det Joseph Mortimer Granvilles opfindelse af vibratoren, som anses som værende den officielle opfindelse af dildoen – eller i hvert fald dens forgænger. Men rent faktisk var han ikke den første til at skabe noget, der svarer til en dildo.

I 1869 opfandt en unavngiven amerikaner nemlig en dampdreven dildo, der kørte skaftet frem og tilbage. Da denne opfindelse så dagens lys, advarede læger dog mod maskinens afhængighedseffekt, og den blev derfor ikke den store succes. Det gjorde Joseph Mortimer Granvilles vibrator til gengæld.

Denne vibrator revolutionerede nemlig behandlingen af hysteri. Rent faktisk blev den i første omgang slet ikke opfundet med henblik på at have en seksuel funktion. Det var aldrig tanken, at den skulle være et redskab til behandling af hysteri.

Meningen var derimod, at den skulle bruges til muskelmassage. Hurtigt fandt hysteri-behandlende læger dog ud af, at den kunne aflaste deres fingre, hænder og håndled, og derfor blev den på ingen tid et udbredt middel til behandling af hysteri.

Videnskaben blev klogere: Hysteri blev droppet som officiel sygdom

I 1952 droppede the American Psychiatric Association hysteri som en sygdom, men faktisk var det først i løbet af 1980’erne, at ”hysterisk neurose” blev fjernet fra oversigten over diagnosticering af mentale helbredsforstyrrelser – crazy nok, ikke?

I dag er ideen om, at kvinder skulle være mere hysteriske end mænd og have større tendens til følelsesmæssige udbred stadigvæk yderst fastgroet i vores kultur, hvorfor myten om hysteri i en eller anden form stadigvæk lever videre.

computer-desk-laptop-stethoscope-48604

Udbredelsen af vibratoren

I takt med at Granvilles vibrator blev smartere, mindre og lettere at betjene, blev den også mere og mere udbredt. I begyndelsen af 1900-tallet begyndte der at dukke reklamer op for apparatet i dameblade. Det blev dengang markedsført som et afslapningsapparat, som kunne betjenes af kvinderne i deres egne hjem.

I løbet af ganske kort tid blev vibratoren ekstremt udbredt i de private hjem, og dermed gik vibratoren fra at være et lægeligt redskab mod hysteri til at blive et seksuelt redskab, der kunne give kvinder nydelse på egen hånd – noget både vibratoren og dildoen stadigvæk er den dag i dag.

Vibratorens seksuelle betydning blev i den grad cementeret i løbet af 1920’erne, hvor den begyndte at dukke op på erotiske billeder.