Undgå ftalater i din dildo

Når der skal vælges en dildo, er det ofte størrelsen, formen, vibrationer og prisen, som er afgørende i beslutningsprocessen. Materialet som dildoen er lavet af spiller også en rolle, men som oftest drejer det sig mere om bøjelighed og hvordan den føles, end det handler om en potentiel sundhedsfare. 

Sandheden er dog, at materialet er det absolut vigtigste at have for øje, hvis man vil have sikker sex med sexlegetøj.

Undgå ftalater

Helt kort er ftalater en gruppe kemikalier som hjælper med at blødgøre sexlegetøj, fx dildoer og dermed øge deres fleksibilitet. Ftalater findes i en lang række produkter, du støder på i din dagligdag. Badeforhænget på badeværelset og tapet på væggen kan indeholde den usunde gruppe af kemikalier.

De fleste produkter som er lavet af plastik og som er nogenlunde elastiske, har formentlig ftalater i sig. 

Problemet med ftalater er, at de er kræftfremkaldende, ligesom de kan påvirke forplantningsevnen, hos de der kommer i kontakt med dem. 

I de fleste tilfælde er ftalater nogenlunde ufarlige, fordi koncentrationen af dem er lav og fordi de ikke kommer i kontakt med din krop. 

Når det kommer til eksempelvis en dildo, er det dog en helt anden sag…

Ftalater i dildoer er et problem

Hvis en dildo skal være elastisk og blød, men samtidig også billig, kan det være fristende for en producent at benytte ftalater. Som vi nævnte tidligere, er det alt andet end sundt for kroppen at komme i direkte kontakt med denne skadelige kemi. Ekstra problematisk er det med en dildo, fordi den kommer i direkte kontakt med en eller flere slimhinder, hvilket gør sundhedsrisikoen særlig stor. 

I en dildo vil koncentrationen af ftalater tilmed ofte være ekstra høj, fordi mængden af plastik som benyttes, typisk er større end ved flere andre dagligdagsprodukter. Det kræver mange ftalater, hvis en tyk dildo skal blive bøjelig, hvilket øger sundhedsfaren for forbrugeren. 

Skal jeg være bekymret?

Ja og nej. 

Du skal bekymre dig så meget, at du er opmærksom på indholdet af ftalater, når du køber sexlegetøj. Men du skal ikke være så bekymret, at du helt stopper med at bruge sexlegetøj som fx en dildo, for selvom det kan være skadeligt, er brugsmængden også en væsentlig faktor. 

Ifølge en rapport fra Miljøstyrrelsen er der ingen sundhedsfare ved normal brug af sexlegetøj. ‘Normalt brug’ er, ifølge Sundhedsstyrelsen, 1 gang om ugen. 

I rapporten anerkendes det, at der kan opstå problemer, idet ftalater mistænkes for at være hormonforstyrrende. 

Flere af de største producenter af sexlegetøj har skrevet under på en aftale, om at de ikke længere må benytte hormonforstyrrende materialer i deres produkter. En god tommelfingerregel er, at pris og kvalitet hænger sammen. Hvis en dildo er meget billig, kan det være fordi man benytter ftalater til blødgøring, hvorfor du bør tænke dig ekstra grundigt om, inden du vælger denne for at spare penge.