Loading...
Viden

Smittet med klamydia? – Sådan finder du ud af det

Klamydiatest

Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme herhjemme. Årsagen til smitte er typisk ubeskyttet sex, og kunne altså derfor have været undgået ved brug af kondom. Har du været i aktion uden regnfrakke på lillemanden og derfor nervøs for, om du måske er smittet? – Vi hjælper dig med at finde ud af det!

Det er dumt at lade kondomet ligge i natskuffen når man har sex med en ny partner som ikke er blevet tjekket for kønssygdomme for nyligt – det har du med garanti hørt fra mor og far utallige gange, men alligevel kan det gå galt. 

Vi forstår det godt, for det gør sjældent noget godt for stemningen at sætte et kondom på penis inden sex, hvorfor flere vælger at droppe beskyttelsen. For de uheldige er resultatet af ubeskyttet sex svie fra underlivet, et pinligt besøg hos lægen og en efterfølgende penicillinkur indtil sygdommen er kurreret. 

Klamydia kan ganske let undgås, men det ved du godt – så lad os lade det faktum ligge for nu, og lad os i stedet fokusere på hvad du gør, hvis du har dyrket ubeskyttet sex og er i tvivl om du måske er smittet. 

Er jeg smittet med klamydia?

Du har dyrket ubeskyttet sex og nu er du bange for, at du måske er smittet med klamydia – så hvad gør du? 

Har du symptomer?

I den grå boks nedenfor har vi listet de mest udbredte symptomer på klamydia. Tag et kig på punkterne og se om du kan genkende én eller flere af symptomerne. 

Husk på, at du sagtens kan være smittet selvom du ikke oplever svie, smerter, kløe eller lignende. 

Symptomer på klamydia

  • Svie ved vandladning
  • Udflåd fra urinrøret
  • Kløe i urinrøret hos mænd
  • Pletblødning eller blod i forbindelse med samleje hos kvinder
  • Underlivssmerter og feber
  • Forbigående ledsmerter

OBS!: Infektionen er uden symptomer hos ca. halvdelen af mænd og 3/4 af kvinder – bare fordi du ikke mærker noget kan du sagtens være smittet. 

Tal med din sexpartner

Du kan forsøge at tale med vedkommene du har dyrket sex med, men det er langt fra sikkert at personen selv ved om han/hun er smittet – og så er det også en små-akavet samtale at skulle tage med en anden person du måske kun lige har mødt. 

Tag til lægen

Den absolut mest sikre løsning og kilde til afklaring er, at gå til lægen og får ham til at tjekke dit underliv. Lægen vil ved hjælp af en simpel test kun give dig svar på, om du skal have behandling eller om der er falsk alarm. 

Er du mand har du sikkert hørt om vatpinden som jages op i urinrøret på dig for at teste for klamydia – ikke ligefrem noget rart billede, vel? Heldigvis kan du også testes ved hjælp af en urinprøve; det kan din læge fortælle dig meget mere om. 

Vi forstår godt, hvis du synes det er pinligt og en smule akavet at skulle tale med lægen om din uforsigtighed og manglende brug af kondom ved sex, så derfor foreslår vi også en alternativ løsning:

Tag en klamydiatest derhjemme

Har du ikke lyst til at stå skoleret foran din læge, så er du langt fra alene. I stedet for at besøge doktormanden kan du foretage en klamydiatest derhjemme. 

For mænd fungerer testen ved, at du tisser i et lille rør som efterfølgende sendes til et professionelt laboratorie som giver dig svar indenfor 24 timer. Forsendelsen er betalt når du køber testen, ligesom du heller ikke skal bekymre dig om adresse, kuvert og lignende – det er alt sammen klaret for dig, så det bliver så let som muligt.

Kvinder har den en smule lettere end mænd, for de kan faktisk få resultatet hurtigere og lettere, uden at sende en prøve ind til test på laboratorie. 

Vi fortæller mere om de to muligheder for hjemmetest nedenfor: 

Klamydiatest til mænd

Er du bange for, at du måske kan være smittet med klamydia og har du ikke lyst til at foretage det pinlige opkald til lægen efterfulgt af det ligeså pinlige besøg hos ham, så findes der heldigvis en lettere måde at finde svar. 

Du kan nemlig ganske sikkert og let teste dig selv derhjemme med en klamydiatest til mænd.Klamydiatest til mænd

For at teste dig selv derhjemme skal du tisse i det lille rør du finder i pakken. Din urin sendes efterfølgende afsted med posten til et laboratorie som har specialiseret sig i at opdage klamydia i urin, og du kan derfor være sikker på et troværdigt resultat. 

Du skal desuden ikke bekymre dig om porto, fragt, kuverter og alt det der – det er der nemlig allerede sørget for. 

Det eneste du skal gøre er derfor at tisse i beholderen og sende det afsted. Modtager laboratoriet din prøve på en hverdag kan du forvente svar allerede indenfor 24 timer. 

Klamydiatest til kvinder

Kvinder har mulighed for at blive testet på nøjagtigt samme måde som mænd.

Skal det være endnu lettere, kan du faktisk også få svar på samme måde som du tjekker dig selv for graviditet.

Løsningen er billigere og lettere, men du kan ikke være helt ligeså sikker på resultatet. Prisen på hjemmetesten som ikke skal sendes til test på laboratorie er dog samtidigt væsentligt lavere end den som skal sendes ind til test. Hvilken du er mest tryg ved, det ved du bedst selv. 

Klamydiatest som ikke bliver testet på laboratorie

Klamydiatest som bliver testet på laboratorie

Færre danskere er smittet med klamydia

Selvom klamydia stadig er den mest udbredte sexsygdom herhjemme, så ser det ud til at gå bedre med at undgå smitte. I hvert fald hvis vi sammenligner 2016 med 2017 hvor omkring 2.000 færre danskere blev smittet. 

I 2016 måtte 34.000 danskere forbi lægen, imens “kun” 32.000 skulle på penecillinkur i 2017.  Der er grund til at glæde sig over, at det går den rigtige vej med antallet af smittede, men antallet er alligevel stadig alt, alt for højt. 

Mange er smittet med klamydia uden at vide det

Ovenstående er de officielle tal som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort, men i virkeligheden er antallet af klamydia-inficerede danskere væsentligt højere. Man mener, at der årligt er omkring 50.000 som bliver smittet og derfor burde tage til lægen.

Nogen vælger at blive hjemme fordi de er ligeglade, men for manges vedkommende er det ren og skær uvidenhed som gør, at de ikke får besøgt doktoren. 

Det er nemlig langt fra alle som oplever symptomer, og når det ikke svier eller klør, så mistænker de ikke at der kan være noget galt, hvorfor de ikke tager til lægen og bliver en del af statistikken. 

Flest unge er smittet

Det er næppe den store overraskelse, at det står værst til hos unge. Tallene fra Sundhedsstyrelsen viser således, at 8 ud af 10 klamydiatilfælde er hos unge i alderen 15-29 år.

Behandling af klamydia

Klamydia er let at behandle med antibiotika og kræver ofte ikke mere end en enkelt behandling. 

7-10 dage efter behandlingen kan infektionen forventes at være forsvundet sammen med risikoen for at smitte andre. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *