Guide - Tørhed i skeden - Sådan undgår du en tør skede

Tør skede – Sådan behandler du tørhed i skeden

Tørhed i skeden rammer op mod halvdelen af alle kvinder efter overgangsalderen. Hvis du har problemer med en tør skede, er du derfor langt fra alene. Problemet kan være irriterende og forstyrrende for især sexlivet, men heldigvis er det langt fra umuligt at behandle, så det ikke længere behøver være til gene for dig. I artiklen vil vi fortælle mere om, hvordan man kan behandle tørhed i skeden. 

Hvad er tørhed i skeden?

Når en kvinde er mellem puberteten og overgangsalderen bliver der dannet østrogen i hendes æggestokke. Produktionen af østrogen påvirker slimhinden i skeden, som bliver fugtig. Fugten fungerer som smøremiddel under sex. 

Når kvinder kommer på den anden side af overgangsalderen, vil produktionen af østrogen mindskes, hvilket bevirker at slimhinden i skeden bliver tyndere, mindre elastisk og såbar. Resultatet er en skede, som er mere tør og følsom og som ikke altid selv er i stand til at levere den nødvendige smørelse, som skal til under eksempelvis et samleje. 

Selvom det typisk er ældre kvinder, som er kommet på den anden side af overgangsalderen, som oplever problemer med tørhed i skeden, kan problemet også opstå hos yngre kvinder. 

Derfor kan østrogenniveauet falde

Der kan være mange årsager til, at østrogennivueaet falder – den hyppigste årsag er dog, at kvinden har været igennem overgangsalderen. Når kvindens menustration ophører, går det ud over hendes produktion af østrogen, som aftager betydeligt. Der kan gå måneder eller flere år fra sidste menstruation (menopausen) til symptomerne dukker op. 

Udover overgangsalderen kan følgende være årsag til nedsat produktion af østrogen:

 • Strålebehandling og kemoterapi.
 • Æggestokkene er blevet fjernet
 • Amning giver et midlertidigt stop i østrogenproduktion
 • Rygning
 • Stress
 • Spiseforstyrrelser og andre sygdomme som kan påvirke menstruationen

Symptomer på tør skede

Er du i tvivl om hvorvidt du døjer med tørhed i skeden, kan du være opmærksom på symptomer som typisk følger med, når underlivet ikke længere bliver smurt tilstrækkeligt. De mest gængse symptomer på tørhed i skeden er:

 • Kløe
 • Svien
 • Irritation
 • Smerte
 • Tendens til pletblødning ved sex

Sådan behandler du tørhed i skeden

Der er stadig mange kvinder, som ser tørhed i skeden, som et problem der ikke kan gøre noget ved og som man bare må affinde sig med og acceptere. Det er der dog ingen grund til, for der er gode muligheder for at behandle problemet med blandt andet glidecreme eller øvelser, så du ikke længere skal døje med tørhed eller svie i skeden. 

Bemærk, at der i det følgende vil være en række affiliate-links, altså sponsorerede links.

1. Glidecreme

Den klart letteste behandling mod tørhed i skeden er glidecreme. Glidecreme er let at bruge, ufarligt og så koster det ikke alverden. 

Glidecreme bruges som regel i forbindelse med sex, men kan faktisk også med fordel benyttes i det daglige, hvis du har gener grundet tør skede. 

Glidecreme gør det muligt at dyrke sex igen

Uden glidecreme vil kvinder med en tør skede opleve ømhed, smerte og måske endda småblødninger i forbindelse med sex, hvilket af gode grunde kan have en negativ indvirkning på sexlysten. 

Glidecreme sørger for at mindske friktionen ved samleje – nøjagtigt ligesom den naturlige fugt i skeden ville have gjort det. Med glidecreme kan du derfor have sex uden problemer eller bekymringer for eventuelle smerter. 

Det er dog ikke kun under sex at det kan være en fordel at bruge glidecreme.

Glidecreme kan bruges i det daglige

Mange tror fejlagtigt, at glidecreme kun er tiltænkt brug under sex. Sådan er det dog ikke. Tværtimod er der god grund til at bruge glidecreme i det daglige, hvis man døjer med tørhed i skeden. 

Smører du lidt glidecreme omkring skedeåbningen inden du går ud af døren om morgenen, vil du formentlig ikke længere mærke tørheden, hvorfor du ikke behøver bekymre dig om symptomer som kløe, svie, smerte og irritation. 

Vælg den rigtige glidecreme

Alle glidecremer fungerer fint til at smørre en tør skede, men det er alligevel ikke helt ligegyldigt hvilken du vælger. 

Afhængigt af dine behov, vil det være en fordel at vælge enten en vandbaseret eller silikonebaseret glidecreme.

Silikonebaseret glidecreme

En silikonebaseret glidecreme holder virkningen længst, men er typisk lidt dyrere end den vandbaserede. Derudover anbefales det ikke at bruge en silikonebaseret glidecreme sammen med et kondom eller sexlegetøj, da du risikerer at kondomet eller legetøjet bliver nedbrudt. 

Vandbaseret glidecreme

En vandbaseret glidecreme er typisk billigere end den silikonebaserede og kan uden problemer bruges sammen med kondom og sexlegetøj, men virkningen vil fortage sig hurtigere, da den vandbaserede glidecreme hurtigere fordamper og tørrer ud. 

Hvilken af de to muligheder som er den rette for dig, afhænger derfor af dine behov. Man kan dog sige, at den vandbaserede glidecreme egner sig bedst til sex, imens den silikonebaserede glidecreme er oplagt til brug i det daglige, fordi den lange virketid hjælper dig i længere tid. 

2. Hold dit underliv i gang

Hvis du holder dit underliv aktivt og “motionerer” din skede ved sex regelmæssigt, vil det øge blodcirkulationen og derved styrke dine slimhinder i skeden. Stærke slimhinder er en forudsætning for en fugtig skede. 

Men hvad gør du så, hvis du ikke har en partner du kan have sex med? 

Knibeøvelser

Har du ikke en person som kan hjælpe dig med at “motionere” dit underliv, kan du heldigvis sagtens klare dagens træning selv med knibeøvelser

Klem sammen forneden på samme måde som når du skal stoppe strålen når du tisser. Hold presset i 5-8 sekunder og slap af igen. Gentag omkring 5 gange og øg løbende mængden i takt med at dit underliv bliver stærkere. 

Det tager dog tid at komme i form “dernede”, hvorfor det kan give god mening at skyde genvej og bruge træningsudstyr i form af bækkenbundskugler.

Få hurtigere resultater med bækkenbundskugler

Hvis du ikke synes særligt meget om at træne din bækkenbund og skede med knibeøvelser, er du langt fra alene. Heldigvis kan du forkorte træningsperioden ved at bruge træningsredskaber og dermed hurtigere komme i mål med dit projekt og forhåbentlig komme problemet med tørhed i skeden til livs. 

Nøjagtigt ligesom du får hurtigere resultater i fitnesscentret når du bruger håndvægte, kan du med bækkenbundskugler få trænet og strammet op i skeden langt hurtigere og mere effektivt.

Bækkenbundskugler er små kugler, som du fører op i din skede, hvorefter du strammer og klemmer om dem med musklerne i skeden på samme måde som ved knibeøvelser. Forskellen er dog, at det er lettere at lave øvelsen med kuglerne, ligesom resultaterne kommer hurtigere.

Du kan læse mere om bækkenbundskugler i vores guide, hvor vi blandt andet anbefaler de 5 bedste bækkenbundskugler.

3. Østrogenbehandling

Årsagen til tørhed i skeden er som nævnt tidligere, en nedsat produktion af østrogen i æggestokkene. Ved at lokalbehandle med østrogen kan du derfor få din skede til igen selv at blive fugtig på den naturlige måde. 

Du kan blive behandlet med østrogen på følgende måder: 

 • Vaginalcreme – En østrogenholdig creme føres op i skeden to til tre gange om ugen. 
  Vaginal creme kan købes her.
 • Vaginalring – En blød plastikring sættes op i skeden. Her vil den blive liggende i 3 måneder, hvor den vil frigive små mængder østrogen. Efter 3 måneder skal ringen skiftes af dig selv eller af din læge. 
 • Vaginaltabletter – Ved hjælp af et indføringsapperat indføres en tablet i skeden. I starten skal dettes gøres dagligt, men senere hen vil du kunne nøjes med en til tre gange om ugen.
  Vaginaltabletter kan købes her.

Mængden af østrogen ved lokalbehandling er lav og det er kun en lille mængde af hormonet, som optages i kroppen. Det er derfor hverken farligt eller skadeligt for dig at vælge denne behandlingsform. 

4. Femigel

Hvis du generelt har problemer med tørhed ved og omkring skedeåbningen, hvilket giver dig gener som kløe og irritation, kan du overveje at prøve at behandle med Femigel.

Femigel er en vandbaseret gel fri for hormoner, som udelukkende består af naturlige aktiver. Den naturlige gel består af australsk Tea Tree Oil. Den særlige olie er kendt for sine antiseptiske egenskaber, som modvirker bakterier i underlivet, som kan være årsagen til ubehaget forneden. 

Femigel er testet – og det virker!

I et dermatologisk studie med kvinder, hvor virkningen af Femigel blev undersøgt, viste resultaterne følgende:

 • 100% oplevede at kløen forsvandt
 • 94% oplevede af tørheden i skeden forsvandt
 • 94% oplevede at irritationen forsvandt
 • 88% oplevede at uønsket lugt forsvandt.

Det anbefales at du benytter Femigel hver tredje dag, hvis dine symptomer er milde. Er det ikke nok, kan du påføre gelen to gange om dagen.

Hvordan forebygger man tørhed i skeden?

Overgangsalderen og den ændring som kroppen gennemgår i den periode, er desværre uundgåelig. Hvis du oplever tørhed i skeden som resultat heraf, kan du trøste dig med, at der formentlig ikke var meget du kunne have gjort for at forebygge. 

Det betyder dog ikke, at du ikke kan behandle problemet. Det kan du læse mere om ovenfor. 

Hvis du derimod ikke er i overgangsalderen eller har overstået den, er årsagen til tørhed i skeden en anden. Du kan læse mere om mulige årsager til tørhed i skeden her

Vask dig rigtigt forneden

Hvis du meget gerne vil vaske dig med sæbe forneden, er det vigtigt at du vælger den rigtige sæbe til formålet. Det er godt at være ren, men sæbe kan genere huden og det naturlige miljø i skeden, hvilket kan resultere i tørhed og irritation i og omkring skeden. 

Det bedste du kan gøre er derfor at nøjes med at vaske dig med vand. 

Føler du ikke at det er nok til at blive ren, kan du i stedet vælge en hudvenlig intimsæbe med den helt rigtige pH-værdi – typisk omkring 4. Med intimsæbe kan du vaske dig grundigt og føle dig ren forneden, uden det er på bekostning af den naturlige balance i dit underliv. 

Ofte stillede spørgsmål

I det følgende vil vi forsøge at besvare de spørgsmål, som vi oftest støder på i forbindelse med tørhed i skeden. 

Hvad er årsagen til tørhed i skeden?

Skeden kan blive tør når produktionen af østrogen falder. Dette sker typisk når menstruationen ophører efter overgangsalderen, men kan også ske i forbindelse med amning og graviditet. 

De mest gængse årsager til tørhed i skeden er:

 • Kræftbehandling – kemo- og stråleterapi
 • Æggestokkene er blevet fjernet
 • Amning og graviditet
 • Cigaretrygning
 • Stress i dagligdagen
 • Sygdomme som kan påvirke menstruationen

Hvad er vaginal tørhed?

Når man taler om vaginal tørhed, er det egentlig bare tørhed i skeden, men sagt på en mere klinisk og lægefaglig måde. De to betegnelser dækker over nøjagtigt den samme lidelse, så lad dig ikke forvirre. 

Hvordan behandler man tørhed i skeden?

Tørhed i skeden kan heldigvis behandles og endda relativt let. Der findes flere behandlingsformer og hvilken der er bedst for dig, afhænger af lidelsens omfang og dine egne præferencer. 

Overordnet set kan en tør skede behandles med glidecreme, knibeøvelser, østrogenbehandling og en særlig gel. Du kan læse mere om behandlingsformerne her.

Kan man selv behandle tørhed i skeden?

Der er meget du selv kan gøre, for at behandle en tør skede. Ved at træne din bækkenbund gennem knibeøvelser eller have regelmæssig sex, kan du sætte gang i blodomløbet i dit underliv, hvilket påvirker slimhinderne positivt. 

Med glidecreme kan du selv tilføre den nødvendige fugt, så du ikke behøver døje med tørhed, svie eller kløe forneden. 

Østrogenbehandling kan du selv stå for, hvis du har lyst, eller du kan få din læge til at hjælpe dig. Østrogenbehandling kræver at du opfører enten tabletter, end ring eller creme i skeden. De fleste kan klare det selv, men hvis du er mere tryg ved det, kan du også bestille en tid hos din læge og få hjælp der. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *